پرورش ماهی یکی از مشاغل پر سود و اشتغال زا در کشور ایران و جهان محسوب می شود. پرورش ماهی، در ایران کاملا رو به رشد است و سالانه بخش قابل توجه و زیادی از نیاز های کشور به ماهی را تأمین می کند. در کشور ما پرورش ماهی به روش های مختلفی صورت می گیرد. یکی از روش های پرورش ماهی، پرورش ماهی در قفس می باشد. در روش پرورش ماهی در قفس ماهی ها در قفس های شناور در دریا یا رودخانه در جریان آب پرورش داده می شوند. دو استان ایران که پرورش ماهی در آنها بسیار زیاد انجام می گیرد بوشهر و خوزستان است. پرورش ماهی در قفس بوشهر و پرورش ماهی در خوزستان از رونق خاصی برخوردار می باشد. این دو استان به دلیل برخورداری از سواحل طولانی و آب خلیج فارس و دریای عمان، شرایط مناسبی برای پرورش ماهی در قفس را دارا می باشند. پرورش ماهی در خانه هم نیز یکی دیگر از روش های پرورش ماهی می باشد که در سال های اخیر مورد توجه برخی افراد و علاقه مندان قرار گرفته است. در روش پرورش ماهی در خانه، ماهی ها در استخر های کوچکی که در حیاط یا پشت بام خانه ها ساخته شده اند، پرورش و نگهداری می شوند. پرورش ماهی در استخر هم یکی دیگر از روش های پرورش ماهی می باشد که در ایران رواج زیادی دارد و طرفداران زیادی پیدا کرده است. پرورش ماهی در استخر نسبت به پرورش ماهی در قفس، هزینه کمتری دارد و از نظر مدیریتی نیز ساده تر می باشد. استخرهای پیش ساخته پرورش ماهی نیز یکی از گزینه های مناسب برای پرورش ماهی است. این استخرها از مواد مقاوم ساخته شده اند و نصب و راه اندازی آن ها بسیار آسان و سریع می باشد.
پرورش ماهی قزل آلا
ماهی قزل آلا جزو محبوبترین ماهی های خوراکی در جهان و ایران می باشد. این ماهی به دلیل گوشت لذیذ و خوشمزهای، ارزش غذایی بالا، و ظاهر زیبایش مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. پرورش ماهی قزل آلا یکی از فعالیتهای اقتصادی و کشاورزی مهم در جهان و ایران است. پرورش ماهی قزل آلا با آب چاه یکی از روشهای پرورش ماهی قزل آلا می باشد. پرورش ماهی قزل آلا با آب چاه در مناطقی که دسترسی به آبهای طبیعی دشوار است، انجام می گردد. پرورش ماهی قزل آلا در استخر هم یکی دیگر از رایج ترین روشهای پرورش ماهی قزل آلا می باشد. در این روش، ماهی قزل آلا در استخرهای سرپوشیده و یا روباز پرورش داده می شود. پرورش ماهی قزل آلا در منزل هم یکی از روشهای پرورش ماهی قزل آلا است که امروزه محبوبیت زیادی دست پیدا کرده است. در روش پرورش ماهی قزل آلا در منزل، ماهی ها در مخازن کوچک مثل استخر کوچک، وانها، یا حتی آکواریومها پرورش داده میشود.
پرورش ماهی کپور
پرورش ماهی کپور یکی از فعالیتهای شیلاتی در ایران می باشد. ماهی کپور یک ماهی می باشد که باید در آب شیرین پرورش یابد، همچنین پرورش ماهی کپور فقط در آبهای گرم و معتدل میسر می باشد. پرورش ماهی کپور به دلیل داشتن گوشت لذیذ، ارزش غذایی بالا، و مقاومت در برابر بیماریها و آلودگی ها، مورد توجه بسیاری از افراد متخصص قرار گرفته است. سود پرورش ماهی کپور به عوامل مختلفی مثل روش پرورش، شرایط بازار، و میزان مهارت شخص پرورش دهنده و متخصص بستگی زیادی دارد. سود پرورش ماهی کپور میتواند بین 25 تا 42 درصد باشد که برای افراد، سود معقولی به نظر می رسد. پرورش ماهی کپور در زمستان دارای چالش های خاص خود هستند، میزان دمای آب برای پرورش ماهی کپور بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد می باشد. پس پرورش ماهی کپور در زمستان نیازمندانجام یکسری اقدامات خاص می باشد تا ماهی بتواند زنده مانده و رشد کند.
پرورش ماهی در استخر
برای پرورش ماهی در استخر، اول از همه باید یک استخر مناسبی راه اندازی نمایید. استخر پرورش ماهی باید از نظر ابعاد، عمق و شیب کاملا استاندارد باشد. همچنین، باید از یکسری مواد اولیه ای ساخته شود که در برابر آب و هوای مختلف مقاوم باشد. بعد از اینکه استخر را درست کردید، باید آن را برای ماهی ها آماده سازی کنید. این کار شامل تمیز کردن استخر، ضدعفونی کردن آب و تنظیم شرایط محیطی داخل استخر می باشد. سپس، باید ماهی های مورد نظر خود را به استخر انتقال دهید. ماهی ها خریداری شده باید از یک منبع مطمئن خریداری شوند و از نظر سلامتی کاملا سالم باشند. پس از انتقال ماهی ها به استخر، باید به آنها غذا مناسبل با همان نوع ماهی و آب کافی داده شود. همچنین، باید شرایط محیطی استخر را به طور کاملا منظم در طی هر روز مورد بررسی قرار دهید تا از سلامت ماهی ها اطمینان حاصل نمایید. می توان نتیجه گرفت که پرورش ماهی در استخر یک امر به صرفه ای می باشد که می تواند سود زیادی به احداث کننده آن بدهد.
پرورش ماهی زینتی
پرورش ماهی زینتی به دو روش خانگی یا صنعتی صورت می گیرد.معمولا پرورش خانگی ماهی زینتی در مقیاس کوچک انجام میشود و برای افرادی مناسب می باشد که علاقهمند به پرورش ماهی زینتی هستند و فضای کافی و مناسب در اختیار دارند. ولی پرورش صنعتی ماهی زینتی در مقیاس بزرگ انجام میشود و برای افرادی مناسب است که قصد دارند از این فعالیت به عنوان شغل اصلی خود درآمدزایی کنند. برای پرورش ماهی زینتی به تجهیزات و امکانات خاصی نیازمند هستید. از جمله تجهیزات پرورش ماهی میتوان به آکواریوم، تصفیه آب، سیستم غذادهی و سیستم گرمایش و سرمایش اشاره نمود.
نظر دهید