کشت ایروپونیک یا هواکشت مانند کشت هیدروپونیک روشی است که در آن کشاورزی بدون خاک انجام میشود به صورتی که گیاهان، معلق در هوا قرار گرفته و مواد مغذی مورد نیازشان از طریق اسپری، محلول مغذی به ریشه ها اسپری می شود.
(Aeroponics) روشی است که در آن ریشه گیاهان در هوا قرار می گیرد، در این مدل به صورتی که گیاهان داخل حفره هایی روی قالب های ساخته شده از پلی استایرن، کاشته می شوند. ریشه گیاهان در محیط هوایی در زیر قالب ها معلق بوده و درون جعبه پاشش مواد مغذی قرار می گیرد در نتیجه میزان آب کمتری مصرف می شود. در این سیستم گیاهان درون محفظه هایی قرار می گیرند که گیاه به سمت اطراف حرکت نکند، این کار باعث می شود که ریشه گیاه فقط امکان حرکت به سمت پایین و به ساقه آن ها فقط اجازه حرکت به سمت بالا را می دهد.
انواع کشت ایروپونیک
- ایروپونیک کم فشار
- ایروپونیک پر فشار
- فوگ پونیک یا مه کشت
کشت ایروپونیک LPA ( ایروپونیک کم فشار )
سیستم ایروپونیک کم فشار یکی از شناخته شده ترین سیستم های کشت ایروپونیک در منزل است که گلخانه داران شخصا می توانند سیستم LPA خود را به سادگی و با هزینه کم طراحی و راه اندازی کنند. این سیستم نه تنها بین پرورش دهندگانی که در منزل فعالیت دارند بلکه در مقیاس صنعتی و گلخانه ای هم محبوب است. امکان ساخت سیستم ایروپونیک با لوله PVC، وصل کردن مه پاش به آنها و استفاده از یک مخزن و پمپ آب درون آن وجود دارد، اما به اندازه کشت ایروپونیک فشار بالا که مِهی رقیق با ذرات ریز تولید میکند کارایی ندارد. این سیستم دائما به مرطوب کردن ریشه گیاهان مشغول هستند.
کشت ایروپونیک HPA (ایروپونیک پرفشار)
سیستم ایروپونیک پرفشار برای کسانی که قصد دارند در مقیاس بزرگ گلخانه ای و صنعتی و تجاری کار کنند مناسب است بنابراین اگر به فکر راه اندازی کشت ایروپونیک در منزل هستید، به سراغ مدل کم فشار یا LPA بروید. این سیستم برای اینکه کار آمد باشد باید با فشار کاری بالا کار کند. هرچقدر پمپ قوی تر باشد ذرات آبی که اسپری می شوند ریزتر می شوند، که در نتیجه سیستم HPA روشی کارآمد تر محسوب میشود.
فوگ پونیک یا مه کشت
جدیدترین و پیشرفته ترین فرم کشت ایروپونیک به حساب می آید. در این روش به جای اینکه ریشه ها در هوا معلق باشند و به آنها مه حاوی ذرات ریز آب و مواد غذایی پاشیده شود، در آن از پمپ استفاده نمی کنند بلکه از تکنولوژی اولتراسونیک کمک می گیرند، در این روش اولتراسونیک یک دیسک مخصوص، درون مخزن آب و مواد غذایی قرار می گیرد که با فرکانس شروع به لرزش کرده و آب داخل آن را به گاز تبدیل می کند که این ذرات گاز حتی به یک میکرون هم می رسد.
چه گیاهانی را میتوان پرورش داد؟
از سیستم ایروپونیک برای تکثیر قلمه هایی که به سختی ریشه دار می شوند استفاده می گردد. برخی از این محصولات عبارتند از: گردو، زیتون، پسته، سیب، مرکبات و همینطور برخی از گیاهان مهم و استراتژیک داروئی نظیر سرخدار و… . این روش در مورد گوجه فرنگی، بادمجان و کاهو نیز نتیجه خوبی داده است.
به کمک این روش علاوه بر اینکه مدت زمان رویش گیاه به یک سوم کاهش می یابد، درصد موفقیت قلمه در ریشه زایی نیز افزایش می یابد. با توجه به اینکه وزارت کشاورزی به پرورش قلمه احتیاج دائم دارد، بنابراین مزیت مذکور برای این وزارتخانه بسیار اهمیت دارد. همانطور که گفته شد در فرآیند کشت ایروپونیک، شرایط رشد گیاه در محیطی از مه، بدون استفاده از خاک یا هر بستر دیگر فراهم می شود.
فواید کشت ایروپونیک
- صرفه جویی در آب
- بدون نباز به خاک
- افزایش سرعت رشد
- مدیریت بهتر مواد مغذی
- کاهش بیماری های خاک زاد
معایب کشت ایروپونیک
- هزینه های اولیه بالا
- نیاز به دانش تخصصی
- خطر خرابی سیستم
بهترین میوه ها برای کشت ایروپونیک
- توت فرنگی
- هندوانه
- گلابی
- آلو
بهترین گل ها برای کشت ایروپونیک
- میخک
- گل رز
- شمعدانی
- ارکیده
وسایل مورد نیاز برای کشت ایروپونیک
وسایل و تجهیزات مورد نیاز بسته به نوع سیستم شما می تواند تفاوت هایی داشته باشد اما در اصل تمام سیستم های ایروپونیک تجهیزات مشترکی دارند که عبارت اند از:
- مخزن برای نگه داری محلول غذایی
- پمپ آب و مواد غذایی
- لوله برای توزیع پمپ داخل مخزن به محفظه های گیاهان
- محفظه نگهداری گیاه
- نازل های مه پاشی
- تایمر
نظر دهید